Modulair zitmeubel in Avonite Solid Surface

donderdag 4 november 2021
Over het innovatieve karakter van Solid Surface en de veelzijdigheid qua inzetbaarheid hoeven we u nog weinig te vertellen. Van keukens en badkamers over winkelinrichting tot gevels en medische toepassingen, Solid Surface vindt zijn weg naar deze omgevingen. Voeg er nu ook maar de meubelsector aan toe. Het bewijs kon u zien tijdens de tentoonstelling Please, Have a Seat in Kortrijk.

Geen Biënnale Interieur dit jaar wegens het welbekende virus, wel een tentoonstelling die stoelen en zitmeubels van zowel historische als hedendaagse ontwerpers in de spotlight zette. Please, Have a Seat was het toneel van een opmerkelijke samenwerking tussen enerzijds interieur- en meubelontwerper Benjamine Vleugels van Atelier Bens en Solid Surface-specialist Engels Surfaces anderzijds. De vrucht van deze samenwerking : de BENDIT stoel vervaardigd uit Avonite Bone.

Solid Surface in plaats van hout
BENDIT is geen nieuw ontwerp. Vleugels ontwikkelde het model reeds enkele jaren geleden maar dan in het hout. Het ontwerp sprak Engels Surfaces dusdanig aan dat ze de ontwerper vroegen om er, bij wijze van experiment, een versie in Solid Surface van te maken. "Een mooie opportuniteit voor een unieke maar toch functionele toepassing van het groeiende aanbod aan Solid Surface-materiaal", klinkt het bij Engels Surfaces. En Vleugels voegt toe : "Het materiaal is mij niet onbekend want ik maakte reeds regelmatig gebruik ervan voor de afwerking van meubilair of keukenwerkbladen. In het originele ontwerp maak ik gebruik van berken multiplex. Waar deze niet zomaar geschikt is voor bepaalde buitentoepassingen is Solid Surface dat wel dankzij het niet-poreuze karakter van het materiaal. Het kan dus in alle weersomstandigheden buiten blijven staan en ook het onderhoud is eenvoudig. Ook qua kleuren is er binnen het Avonite-gamma een enorme keuze. Wij opteerden voor een neutrale crèmetint met Bone, maar BENDIT kan volledig volgens de wensen van de klant in alle kleuren worden geproduceerd."

Origineel ontwerp beetje aangepast
Zowel bij de Avonite Solid Surface-versie van BENDIT als bij de originele houten versie komt steeds een combinatie kijken van handwerk en machinale voorbereiding. De multiplex latten worden, net als de Solid Surface-latjes, eerst in de juiste, identieke vorm gefreesd waarna ze handmatig en met behulp van rubbers over het metalen frame worden geschoven en opgespannen. "Toch zijn enkele lichte aanpassingen aan het ontwerp nodig geweest", legt Vleugels uit. "Solid Surface is meer gebonden aan standaarddiktes dan hout. Ik maak gebruik van plaatmeteriaal van 12 mm dik en dat is iets dunner dan het multiplex uit het originele ontwerp. Dat heeft geen impact op de sterkte van de stoel, wel op het aantal latjes dat ik nodig had, nl. 75 in plaats van 68. Ook de radius van het metalen frame moest licht worden aangepast."

Sterke eigenschappen
Het niet-poreuze karakter van Solid Surface en de bijbehorende resistentie tegen allerlei weersomstandigheden hoorden we reeds, net als de eenvoud in onderhoud. Maar ook het stevige en krasvaste karakter van Avonite was een doorslaggevende factor om een Solid Surface-versie van BENDIT te ontwikkelen. "Het levert een uiterst duurzaam zitmeubel op", meent Vleugels. "In combinatie met het modulaire karakter van de constructie, durf ik te stellen dat de stoel een onbeperkte levensduur heeft. Mocht er toch ergens schade optreden, dan kan het beschadigde latje immers heel eenvoudig door een nieuw exemplaar worden vervangen of zelfs gewoon hersteld worden."